Easly Schurft test
Easly Schurft test

Easly Schurft test


Voor 15:00 besteld, morgen in huis
5 stuks op voorraad
             

Productomschrijving:

Vermoed je een besmetting met schurft? Herken je schurft symptomen? Met de Easly schurft zelftest weet je snel en eenvoudig of je besmet bent.

Product informatie

Schurft test

Vermoed je een besmetting met schurft? Herken je schurft symptomen? Met de Easly schurft zelftest weet je snel en eenvoudig of je besmet bent. Easly test jouw huidschilfers met een PCR-test op de aanwezigheid van sarcoptes scabiei, de verwekker van schurft. Zo kan je snel een schurft behandeling starten indien nodig.

Waar wordt op getest?

 • Sarcoptes scabiei

Pakket inhoud

De schurft zelftest kit bestaat uit:

 • 1 dermapak
 • 1 plastic Krabbertje
 • 1 barcode Sticker
 • 1 safetybag
 • 1 instructiekaart
 • 1 retourenveloppe

Wat is schurft?

Schurft is een huidaandoening en wordt in medische termen ook wel scabiës genoemd. Schurft wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptes Scabiei – een spinachtig beestje van 0,3 tot 0,6 mm in de lengte en breedte.

De mijt graaft net onder de hoornlaag van onze huid kleine kanaaltjes van maximaal 1,5 cm lang. Daarvoor gebruikt het beestje speciale stekels op zijn lichaam en een afscheiding helpt bij het oplossen van de huidcellen. Een vrouwelijke mijt legt haar eitjes in de gegraven kanaaltjes. Wanneer de larven uitgroeien tot volwassen mijten, paren zij weer met elkaar en leggen op hun beurt eitjes, waardoor de cyclus in stand wordt gehouden.

Hoe ziet schurft eruit bij mensen?

Typische klachten zijn heftige (vooral nachtelijke) jeuk en bultjes op de huid. Het secreet dat nodig is voor het graven van de kanaaltjes zorgt, in combinatie met de uitwerpselen van de mijten en de eitjes, namelijk voor een ontstekingsreactie van de huid. Een arts zal bij klachten van jeuk altijd kijken op specifieke voorkeursplaatsen: de zijkanten van de vingers, de binnenkant van de polsen, de binnenkant van de ellebogen, de oksels en zowel de enkel als wreef van de voeten. Op die plekken zijn met het blote oog zeer fijne lijntjes te zien, die vaak wit zijn verkleurd. Een mijt zelf is voor een leek met het blote oog niet goed te zien en dus niet de beste manier om schurft te herkennen.

Opvallende schurft symptomen

Herken je de volgende schurft symptomen? Jeuk langs de vingers, op de binnenzijde van de polsen, op de ellebogen, in de voorste okselplooi of langs de navel. Dan kan het raadzaam zijn om te testen op schurft. Kleine huidontstekingen leiden tot roodheid en bultjes. Als gevolg van jeuk kunnen er ook duidelijke krabletsels ontstaan.

Wat is de oorzaak van schurft of scabiës

Schurft is een besmettelijke aandoening en ontstaat na intensief huid-op-huidcontact van langer dan 15 minuten. Bij een bepaald type schurft, scabies crustosa, kunnen de mijten ook via de lucht overgedragen worden en is geen direct huidcontact nodig voor een besmetting. Bij intensief gebruik van elkaars kleding, handdoeken en beddengoed kan de mijt ook worden overgedragen en is een schurft test aangeraden.

Na een besmetting duurt het gemiddeld twee tot zes weken voor de eerste schurft symptomen zich openbaren, deze periode wordt de incubatietijd genoemd. De besmettelijke periode start echter al twee weken na het oplopen van de infectie.

Schurft behandeling

Schurft kan zowel lokaal (via crème op de huid) als oraal (met tabletten) worden behandeld. Een lokale behandeling geeft echter minder bijwerkingen en heeft daarom de voorkeur. De arts kan als lokale schurft behandeling permetrinecrème of benzylbenzoaatcrème voorschrijven. Indien gekozen wordt voor een orale behandeling, zal meestal ivermectine worden voorgeschreven. Het is belangrijk dat de eerste behandeling na één tot twee weken herhaald wordt. Seksuele partners en huisgenoten moeten ook behandeld worden om herbesmetting te voorkomen. Voor hen geldt slechts een eenmalige schurft behandeling.

Schurft herkennen en voorkomen

Schurft herkennen is een ding. Hoe schurft te voorkomen is even belangrijk om weten. Er wordt sinds 2018 een langzame stijging in de incidentie van schurft gezien. In 2020 liepen ongeveer 250 personen per 100.000 inwoners schurft op. Vaak vinden er schurftuitbraken plaats onder bepaalde groepen in de bevolking, bijvoorbeeld onder studenten en in verpleeghuizen. Vermijd huid-op-huidcontact met besmette personen en laat je zelf ook behandelen indien je met hen in contact komt.

Waarom schurft testen?

Schurft is geen ernstige aandoening, maar wel vervelend. Schurft symptomen zoals jeuk en een schilferende huid kunnen vervelend zijn, maar er zijn geen ernstige gevolgen. Toch is het uiteraard wenselijk om schurft niet door te geven aan anderen.

De variant scabies crustosa heftiger verlopen en daarom is een verwijzing naar een dermatoloog aangewezen om dit uit te sluiten na een positief scabiës of schurft testresultaat.

Wat zijn de voordelen van een schurft test van Easly?

Een Easly schurft zelftest heeft vele voordelen:

 • Discreet verpakt
 • Eenvoudige afname met duidelijke instructies
 • Resultaat binnen 48 uur na aankomst in het lab
 • Beoordeeld door een arts, inclusief medisch testcertificaat

Heb je schurft? Neem voor meer advies contact op met je huisarts.

Lees meer

Klantbeoordelingen


0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »